Hoe kiest u een geschikt vloerkleed?

Een vloerkleed kan in al zijn eenvoud een kamer een compleet andere uitstraling geven. Dit kan in positief opzicht, maar ook in negatief opzicht het geval zijn. Als u een vloerkleed koopt, let dan onder andere op het materiaal, de afmetingen en de kleur van het kleed.

 

Het materiaal

Een vloerkleed kan worden gemaakt van synthetisch materiaal of van natuurlijk materiaal. Natuurlijke producten geven een ruimte een luxe sfeer. Synthetische kleden zijn het meest praktisch in gebruik en onderhoud. Vaak is nauwelijks te merken dat van synthetische materialen sprake is. Ook synthetische kleden kunnen bijvoorbeeld heel zacht aanvoelen.

 

De afmetingen

De afmeting van een vloerkleed kan de kamer waarin het gebruikt wordt veel groter of juist kleiner laten lijken. Een klein vloerkleed maakt een ruimte kleiner, terwijl een groot kleed deze groter maakt. Als u de gewenste grootte van tevoren op de vloer afplakt, geeft dit u een indruk van de wijze waarop de omvang van het kleed de betreffende ruimte zal beïnvloeden. Vooral bij gietvloeren, woonbeton en vloercoating is het aanbrengen van een vloerkleed een goede oplossing, deze vloeren kunnen namelijk hard zijn en een vloerkleed zorgt er voor dat het zacht is.

 

De kleur

Om te voorkomen dat een vloerkleed in uw interieur het middelpunt van de aandacht wordt, kunt het beste kiezen voor een kleur die ergens anders in de ruimte terugkomt. Zo blijft uw inrichting in balans. Maak tevens de afweging tussen een effen vloerkleed en een patroon. Een kleed met een patroon heeft het voordeel dat vlekken minder snel zichtbaar zijn.