Wat is het verschil tussen epoxy en PU?

Gietvloeren zijn er in verschillende materialen te plaatsen, maar wat is nou het verschil tussen de twee meest gebruikte materialen? In dit artikel vertellen we u wat meer over epoxy en polyurethaan (PU) en wat de verschillen zijn. Dit is belangrijke informatie als u overweegt een gietvloer te plaatsen. Lees dus gauw verder bij dit artikel dat gemaakt is door de Specialisten van Gietvloer Doetinchem.


Toepassing van de vloersoorten

PU vinden we voornamelijk terug in huizen, dit omdat het flexibeler en zachter is dan epoxy. Beide vloeren gaan erg lang mee en lenen zich uitstekend als werkvloer of als woonvloer. Eens per tien jaar is het verstandig de coating van de gietvloer te vervangen, maar daarvoor hoeft niet de gehele vloer eruit. Dat is een groot voordeel van de gietvloer in het algemeen, u kunt er eigenlijk eindeloos mee doen. Zowel epoxy als polyurethaan wordt naadloos geplaatst voor een strakke uitvoering en heeft als voordeel dat het eenvoudig is schoon te maken. Epoxy is enorm goed bestand tegen zuren en is waterdicht, waar de PU-vloer enkel waterafstotend is. Een goed voordeel van beide soorten is dat ze stofvrij en slijtvast zijn waardoor ze erg hygiënisch en onderhoudsarm zijn. Epoxy biedt wel wat meer opties qua kleuren en het realiseren van bepaalde looks dan polyurethaan. Met epoxy kunt u bijvoorbeeld een spikkelvloer of een betonlook realiseren, dit kunt u niet met de polyurethaan vloer.


Zelf een gietvloer plaatsen

Veel mensen verkiezen de PU-vloer boven de epoxyvloer. Dat heeft vooral met gemak te maken. Het aanbrengen van de PU-vloer is eenvoudig en kunt u eenvoudig zelf doen. Epoxy vereist wat meer vakwerk en het werken met epoxy vereist beschermende kleding en voldoende ventilatie. Daarnaast is het raadzaam dat alle ruimtes in huis goed worden geventileerd, ook in de kamers waar de epoxy niet per se wordt aangebracht. Een gietvloer is dus prima zelf aan te leggen, maar bij de epoxy variant is het toch verstandiger om een specialist in te schakelen. Dan weet u zeker dat het goed gaat. Welke vloersoort u ook wilt, een specialist kan u altijd adviseren en helpen bij het maken van de juiste keuze.