Wat is laminaat?

Laminaat is een soort vloer die lijkt op een houten of stenen vloer maar die bestaat uit gelaagde vloerplanken met een kunststof toplaag. Met een eenvoudig montagesysteem van vloerdelen in elkaar klikken of schuiven. Het is een betrekkelijk goedkope en comfortabele vloer die je doorgaans zelf kunt monteren en demonteren.

De transparante, gladde en waterdichte toplaag maakt dat de vloer weinig vuil opneemt. Onderhoud is erg eenvoudig. Een decor laag geeft de uitstraling van de vloer weer. Je ziet de kleur, (voelbare) houtstructuur en groeven waarmee een sfeer of stijl zichtbaar wordt. De kernplaat zorgt voor duurzaamheid en stabiliteit van de vloerdelen, en bestaat uit MDF of HDF.

Als het laminaat correct is gemonteerd en goed onderhouden dan zorgt de onderste tegen laag ervoor dat de planken niet kromtrekken. Voorwaarde om optimaal van deze eigenschappen te profiteren, is dat de laminaatvloer gelegd wordt op een goede ondervloer.

Waarom deze sfeervloer?                                                                                                                                   

Laminaatvloeren zijn er in veel verschillende kwaliteiten, kleuren en uitvoeringen. De pvc meister Designvloer classic dd85 is een type laminaatvloer welke erg populair is.

 Voor elke toepassing en sfeer die de vloer moet oproepen is er wel een die je past. Houd je van klassiek en warm, dan ga je voor een eikenlook met grove groeven en een wat donkere kleur.

Moet het laminaat modern ogen, dan zijn er genoeg gladde, strakke en lichte varianten waar je uit kunt kiezen. Zelfs de look van marmer of (lei)steen is verkrijgbaar. Talloze combinaties zijn mogelijk. Je huis, winkel of kantoorruimte krijgt zo de uitstraling die jij wilt.

Toepassingen in overvloed                                                                                                                                            

Omdat de planken zo duurzaam en mooi zijn, zijn er legio toepassingen te bedenken. De vochtbestendige eigenschappen zorgen ervoor dat je in een vochtige ruimte als keuken of badkamer zorgeloos zo’n vloer kunt hebben.

Schoonhouden gaat gemakkelijk en de vloer vraagt ook voor de lange termijn nauwelijks onderhoud. Dit in tegenstelling tot echt hout wat geregeld vraagt om een nieuwe laag lak, olie of was.

De laminaatdelen combineren goed met vloerverwarming, mits professioneel gelegd en als de juiste ondervloer wordt gebruikt. Dat geeft extra wooncomfort. Door zijn slijtvaste bovenlaag is laminaat ook geschikt voor op de trap.

Zo gemakkelijk is zelf monteren                                                                                                                              

Een amateurklusser kan zelf het laminaat leggen. Wanneer je je goed laat adviseren en je  het juiste gereedschap hebt, kun je de klus klaren. Monteer eerst een ondervloer die past bij het beoogde gebruik. Daarmee wordt de onderliggende vloer geëgaliseerd. Dat werkt schok dempend en geeft loopcomfort. Daarop wordt “zwevend” de vloer gelegd. Dit zorgt voor thermische en akoestische isolatie. Mooi afwerken kan met bijpassende plinten, afwerkprofielen en buismanchetten en is zo voor de doe-het-zelver geen probleem.

 

Shoppen                                                                                                                                                               

Vrijwel alle bouwmarkten en woonwinkels met vloerbedekking hebben laminaatvloeren in hun assortiment. Deze vloersoort is immers razend populair. Er is keuze in overvloed. Doorgaans dient de winkel je van goed advies en staan ze je bij met raad en daad.

 

Vaak verlenen ze zelfs de service van de vloer thuis komen leggen door een vakman. In webwinkels waar de vloer wordt aangeboden kun je veelal gebruikmaken van een animatie programma waarbij je kunt zien hoe de vloer uitkomt in je beoogde ruimte. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf.